http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Euroopan+maat+sulkevat+oviaan+maahanmuutolta/1135239268730
Euroopan maat sulkevat oviaan maahanmuutolta
Julkaistu: 14:19
Useat Euroopan maat ovat tiukentamassa maahanmuuttopolitiikkaansa. Osa suunnittelee rajoituksia työperäiseen maahantuloon ja osa pakolaisten vastaanottamiseen. Taustalla ovat tulijoista aiheutuvat kulut, kasvava työttömyys sekä sosiaaliset ongelmat.
Tänä syksynä rajoittamissuunnitelmista ovat ilmoittaneet Britannia, Espanja ja Norja. Britanniassa korkea-arvoinen poliittinen työryhmä esitti maanantaina, että maahanmuuttoa karsittaisiin sadoilla tuhansilla henkilöillä vuodessa.
Työryhmän mukaan nettomaahanmuutto pitäisi karsia nollaan. Tällöin yhtä tulijaa kohden yksi henkilö – Britannian kansalaiset mukaan lukien – muuttaisi maasta pois, kertoi Telegraph-lehti.
Britanniaan on viimeisen 10 vuoden aikana saapunut ennätykselliset 2,5 miljoonaa maahanmuuttajaa, ja maasta on lähtenyt 750 000 henkilöä. Tulijoiden on arvosteltu aiheuttaneen työttömyyttä ja asuntopulaa brittien keskuudessa.
Britannian ylähuone totesi Telegraphin mukaan äskettäin, että tulijoilla ei ole ollut merkittävää vaikutusta maan talouteen. Ylähuone syytti maahanmuuttotilastoja "vakavista puutteista" ja totesi, että nopean väestönkasvun takia Britannia ei tarvitse työperäistä maahanmuuttoa.
Maan väkiluvun ennustetaan kasvavan 60 miljoonasta 80 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.
Ylähuoneen mukaan myös Britannian terveydenhuolto ja koulut ovat suurissa vaikeuksissa paisuneen maahanmuuton takia.
Espanjassa maan työministeri Celestino Corbacho ilmoitti syyskuun alussa, että maa karsii ulkomaalaisten työviisumien määrän "suurin piirtein nollaan" ensi vuonna. Syynä on työttömyys, joka koskettaa jo 2,5 miljoonaa espanjalaista maan talouden koettua täyspysähdyksen.
Aiemmin Espanja ilmoitti rajoituksista perheen yhdistämisen perusteella myönnettäviin viisumeihin. Rajoitusten arvioidaan leikkaavan maahanmuuttoa 40 prosentilla.
Norjassa hallitus ilmoitti viime viikolla voimakkaista tiukennuksista pakolaisten vastaanottoon. Hallitus julkaisi 13-kohtaisen ohjelman, jonka mukaan perheiden yhdistyminen vaikeutuu merkittävästi ja rikoksista tuomitut turvapaikanhakijat passitetaan suoraan kotimaahan.
Norjaan on saapunut kuluvana vuonna 15 000 turvapaikanhakijaa liberaalin pakolaispolitiikan houkuttamana. Tulijat ovat ruuhkauttaneet pakolaiskeskukset, joissa on koettu poikkeuksellisen kovia väkivaltaisia yhteenottoja.
Myös Ruotsissa pakolaispolitiikka on tiukentunut tänä vuonna, kun maa on alkanut lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita tulijoita aiemmin vaarallisina pidettyihin Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin.
Tiukentunut linja on saanut kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä.
Puhtaasti työperäiseen maahanmuuttoon Ruotsi alkaa suhtautua entistä myötämielisemmin. Syyskuun puolivälissä voimaan tulevan ohjelman mukaan EU:n ulkopuolelta saapuneet työntekijät voivat hakea maan kansalaisuutta, mikäli he ovat elättäneet itsensä neljä vuotta.
Sosiaalidemokraatit ovat kritisoineet ohjelmaa, joka muun muassa siirtää maahanmuuttajien työllistämisen työvoimaviranomaisilta suoraan työnantajille.
Vastaavan tyyppistä politiikkaa kuin Ruotsissa, on pohdittu myös Ranskassa. Presidentti Nicolas Sarkozy esitti keväällä maa- ja ammattikohtaisesti räätälöityjä kiintiöitä, jotta muuttajat vastaisivat ikääntyvän Ranskan työelämän tarpeita.