lauantai 1. marraskuuta 2008

Jättipotti kilahti tilille vakiorivillä, viidellä numerolla seitsemästä!

Näin uutsoi Iltalehti 31.10.2008 edellisen viikon lottovoittajasta: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200810318520176_uu.shtml

"Loton voittosumma oli muhkeat kolme miljoonaa euroa, kun pitkänlinjan lottoajapariskunta jätti kuponkinsa Tikkurilan K-supermarket Ylivetoon syyskuun lopussa.

- Tarkistin rivin sunnuntaina Veikkauksen nettisivuilta ja aluksi luulin, että meillä on viisi oikein -tulos. Lähempi tarkastelu osoitti, että meillä on täysosuma, voittaja kuvailee jännittäviä hetkiään kierroksen 39 pelin jälkeen.

- Sitten alkoi voittosumman perässä olevien nollien laskeminen. Aluksi luulin meidän voittaneen 300 000 euro. Kun tajusin summaksi kolme miljoonaa, oli meillä todellakin syytä riemuun, voittaja hymyilee Veikkauksen tiedottajan Jaana Lindmanin mukaan.

Tutulla rivillä rikkaaksi

Veikkauksen mukaan kolmen miljoonan euron jättipotti osui lottoriville, joka on ollut pariskunnan käytössä aina Loton alkuajoista alkaen. Rivi koostuu voittajille tärkeistä päivämääristä kuten syntymäpäivistä.

Voittosumman suuruuden valjettua pariskunta alkoi heti suunnittelemaan uutta rahakasta tulevaisuuttaan. Veikkauksen mukaan he aikovatkin käyttää voittorahat hyvin perinteisesti: asunnon kunnostamiseen ja matkailuun.

Pariskunta sai voittorahat suoraan tilille kolme viikkoa pelin jälkeen, koska perheen isä oli pelannut voittopelin henkilökohtaisella Veikkaus-kortillansa.

- Se on erittäin kätevä kortti ja tässä tapauksessa siitä oli todellakin hyötyä. Ajatus siitä, että tosite voisi hukkua, olisi ollut liikaa, voittaja kertoo."

Aloitin blogin kirjoittamisen lokakuussa 2007 lähes identtisen tapauksen tarkastelulla http://pragmaatikko.blogspot.com/2007/10/loton-jttipotti-viidell-numerolla.html

Kyseessä on siis tilanne, jossa loton pääpotin voittaja (7/7 oikein) on aluksi luullut rivissään olleen vain viisi oikein (5/7), mutta "lähempi tarkastelu" onkin osoittanut rivissä olleen kaikki seitsemän oikein. Teoriaa ilmiön syistä sekä kriittistä näkökantaa on yritetty muodostaa ensimmäisen blogikirjotuksesni lisäksi myös seuraavan linkin takaa löytyvässä kirjoituksessa http://pragmaatikko.blogspot.com/2008/03/loton-jttipotti-viidell-numerolla.html.

Kyseessä olevassa tuoreemassa tapauksessa on lisäksi aluksi luultu, että voittosumma olisi ollut 300 000 euroa, mutta "lähempi tarkastelu" on osoitanut voittopotiksi 3 000 000 euroa.

Koska teoriaa ilmiön syistä on muodostettu jo aikaisemmin, on todella mielenkiintoista nähdä ilmiön toistuvan. Tämä toistuvuushan sinällään vahvistaa niitä hypoteeseja, joita on aikaisemmin muodostettu. Mielestäni tärkein syy tällaisen mantran esilletuomiseen julkisuudessa on jonkinlaisen legitimaation aikaansaaminen suurelle rahapotille. Suomailaisethan ovat keskimäärin kateellista kansaa, ja naapurin menestystä ei usein katsota kovinkaan hyvällä (tuloerojen kasvu, suhteellinen köyhyys jne).

Tällöin siis lottovoittaja arvelee "epävarman ja hieman vahingossa voitetetun" lottopotin olevan (kateellisen) yhteisön suhtautumisen näkökulmasta legitiimimpi kuin "varma ja heti havaittu" lottopotti. Kateellinen yhteisö ei katso hyvällä deterministisiä syy-seuraussuhteita (7/7 oikein -> jättipotti), vaan antaa arvoa satunnaisille ja epävarmoille tekijöille (5/7 oikein -> jättipotti). Lottovoittaja tuo siten esille sen, että "olisihan minulle nyt hyvänen aika riittänyt 5/7 oikein tai jos nyt sitten oikein jättipotti, niin olisihan 300 000 euroakin ollut paljon rahaa". Ehkäpä tältä pohjalta voidaan edes jotenkin perustella lottovoittajan Iltalehdessä esille tuomaa, sinällään täysin absurdia tajunnanvirtaa.

Myös pragmaatikko on varautunut lottovoitosta raportoimiseen Iltalehdistössä:

"-Kävin R-kioskilla pelaamassa pitkävetoa 5 eurolla panostaen Tapparan ja KalPan kotivoittoihin yhteiskertoimella 3,27. Katsoin Urheiluruudusta kiekkokierroksen tulokset ja havaitsin vedon rauenneen vierasvoittojen takia. "Lähempi tarkastelu" kuitenkin osoitti, että kädessäni oli lottokuponki, mistä siihen liennyt tupsahtanut. Tarkistin lottorivin teksti-tv:stä, ja aluksi luulin, että minulla on viisi oikein -tulos. Sitten alkoi voittosumman perässä olevien nollien laskeminen. Aluksi luulin voittaneeni 54,70 euroa, mutta "lähempi tarkastelu" osoitti voittopotiksi 62,00 euroa. Silloin tajusin, että oli syytä riemuun. Laitoin lapun piirongin lokeroon säilöön ja ajettelin lunastaa voiton seuravalla viikolla.

Kun kävin R-kioskilla rippipuku päällä voitonlunastusta varten, myyjätär ilmoitti, että kyseessä on niin iso voitto, että kassa ei riitä sen maksamiseen. Aluksi luulin voittanneni pitkävedosta, mutta "lähempi tarkastelu" osoitti kyseessä olevan lottokupongin. Minua neuvottiin ottamaan suoraan Veikkaukseen yhteyttä. Soitettuani Veikkauksen puhelinpalveluun, minulle kerrottiin numeroillani voittaneen edellisen kierroksen jättipotin. Aluksi kuulin, että olisin voittanut 6+1 varanumero oikein, mutta "lähempi kuuntelu" osoitti minun voittaneen seitsemän oikein. Kävin Vantaalla Veikkauksen konttorilla lunastamassa jättipotin, jossa tarjottiin oikein kakkukahvit. Aluksi luulin, että kyseessä oli mansikkakakkua, mutta "lähempi tarkastelu" osoitti kakun vadelmaiseksi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Good fill someone in on and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.